BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

2010 çizgi roman severler için oldukça hareketli geçti. Bu hareketliliğin 2011'de de devam etmesi en büyük dileğimiz. Ama geçen yılın hesabını kapatmadan 2010 yılında ülkemizde yayınlanan çizgi romanlardan bazılarına kısaca göz atalım istedik.

Görkemli Çizgiroman-ım!

2010’un En İyi 10 Çizgi Romanı ve diğerleri

2010 çizgi roman severler için oldukça hareketli geçti. Bu hareketliliğin 2011’de de devam etmesi en büyük dileğimiz. Ama geçen yılın hesabını kapatmadan 2010 yılında ülkemizde yayınlanan çizgi romanlardan bazılarına kısaca göz atalım istedik.

2010 çizgi roman severler için oldukça hareketli geçti. Bu hareketliliğin 2011’de de devam etmesi en büyük dileğimiz. Ama geçen yılın hesabını kapatmadan 2010 yılında ülkemizde yayınlanan çizgi romanlardan bazılarına kısaca göz atalım istedik. Derlemeye Ümit Kireççi, Hakan Tunga Kalkan ve bendenizin Yılın En İyi 10 Çizgi Romanı listeleri eşlik edecek.

Greystorm / 1001 Roman

Geniş geniş tanıttığımız Volto Nascosto (Saklı Yüz) gibi kısa solukla bir seri olan Greystorm’un yaratıcıları Antonio Sera ve Gianmauro Cozzi. İtalya’da 12 kitap olarak yayınlanan ve steam-punk türünün nitelikli bir örneği olarak anılmayı hak eden Greystorm’un hikayesi 20. yüzyılın başlarında geçiyor.

Belirgin bir şekilde Jules Verne’in eserlerinden, özellikle de Dünyanın Hakimi ve Denizler Altında 20.000 Fersah’tan esinlen bu hikayenin kahramanı Robert Greystorm adlı maceracı bir mucit. Bu kitapların anti-kahramanları Robur ve Kaptan Nemo gibi teknolojiye takıntılı, hırslı, kibirli, insani her şeye soğuk ve duyarsız bir karakter olan Robert sık sık ustası ve idolü olarak gördüğü Verne ile yazışıyor. Robert’ın yakın dostu Jason ve adamlarıyla birlikte kendi inşa ettiği uçan gemisine atlayıp Antarktika’ya yolculuk etmeleri de hikayeyi Vern’vari yapan bir diğer özellik. Ama soğuk kıtanın buzları arasında keşfettikleri şey işleri bir anda farklı bir yöne sürüklüyor.

Ümit Kireççi’ye göre 2010’un En İyi 10 Çizgi Romanı:

1- Strangers In Paradise (Gerekli Şeyler)
2- Bone (Marmara Çizgi)
3- Planet Hulk (Gerekli Şeyler)
4- Star Wars (JBC)
5- Yürüyen Ölüler (Marmara)
6- Solomon Kane (Çizgi Düşler)
7- Red Sonja (Marmara)
8- Ken Parker (Rodeo)
9- Mırnav (PC Comics)
10- Tarkan (Turkuaz)

Berlin – Taş Şehir – Birinci Kitap / Jason Lutes / Marmara Çizgi

1928 ve 1933 yılları arası bir dönemi anlatan, kendine sahne olarak seçtiği Berlin’i isim olarak da sahiplenen ünlü bir üçlemenin ilk ayağı. 1919’da imparatorluk idaresinden parlamenter cumhuriyet sistemine geçen Almanya’da bir kez daha yeni bir dönemin ayak sesleri duyulmaktadır. Bütün dünyayı da etkileyecek Nazi dönemidir bu. Time dergisinin İngilizce yazılmış gelmiş geçmiş en iyi 10 çizgi romandan biri seçmişti Berlin’i. Kimbilir, kitapta resmedilen insan manzaralarından tarihin en ünlü toplumsal hezeyanının şifrelerini çözmek mümkün olur belki de.

Cennetteki Yabancılar / Terry Moore / Gerekli Şeyler

Sex and the City’yi, Desperate Housewifes’ı unutun çünkü artık Cennetteki Yabancılar var. Daha zeki, daha gerçek, daha erotik ve kesinlikle daha eğlenceli. İkisi kadın biri erkek üç kişinin dostluk, aşk ve cinselliğin biribirine karıştığı ilişkilerini konu alan bu çizgi roman, hikayeye katılan yankarakterler sayesinde oldukça curcunalı bir hal alıyor. Hayatında eline hiç çizgi roman almamışlara da rahatlıkla önerilebilecek bir eser.

Halkın Çığlığı / Tardi ve Vautrin / Versus

Fransız yazar ve sinemacı Jean Vautrin’in, Paris’te 18 Mart’tan (resmi olarak 26 Mart) 28 Mayıs 1871’e kadar iktidarda kalıp kanlı bir darbeyle alaşağı edilen sosyalist hükûmet Paris Komünü’nün hikayesini anlattığı roman, yine Fransız olan ünlü çizer Jacques Tardi elinden çizgi romana taşınmıştı. Sınıf mücadelesinin destanı olarak hatırlanan bu tarihi olay, 50 bin kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Halkın Çığlığı iki cilt halinde piyasada…

Hakan Tulga Kalkan’a göre 2010’un En İyi 10 Çizgi Romanı:

1. Walking Dead (Marmara Çizgi)

2. Tetikçi (YKY)

3. Gizli Savaş (Gerekli Şeyler)

4. Wolverine Orijin (Gerekli Şeyler)

5. Billy The Kid (1001 Roman)

6. Zombi (Gerekli Şeyler)

7. İç Savaş (Hoz Comics)

8. Darth Vader – Türkiye Özel Cildi (JBC Yayıncılık)

9. The Amazing Spiderman serisi (Hoz Comics)

10. Zagor Klasik seri (LAL Litap) ve Dylan Dog (Hoz Comics)

(Wolverine Origin bu sene içerisinde ikinci baskısını yaptığı için 2010’da yayınlanan çizgi romanlar arasında saydım)

Tolga / Abdullah Turan / Çizgi Düşler

Tarihi kahramanlık çizgi romanlarımız deyince aklımıza ilk olarak Tarkan, Karaoğlan ve Kara Murat geliyor. Ama 1969 yılında 1001 romanda yayınlanmaya başlayan, ardından mecmua-kitap olarak da yayımlanan Tolga; Rahmi Turan’dan destek aldığı Kara Murat ve Selahattin Duman’ın destek verdiği Burak Bey gibi diğerlerinin aksine Abdullah Turhan’ın hem yazıp hem de çizdiği bir eseridir. Çizgi Düşler’in 224 sayfalık albüm halinde yeniden yayınladığı Tolga bir Türk çizgi roman klasiği olarak anılmayı hak ediyor. Turhan, Kara Batur, Alptekin, Deryalar Delisi ve Umur Bey gibi kılıçlı kahramanların da yaratıcısıdır.

Red Kit Pinkerton’a Karşı – YKY

Yaratıcısı Morris’i 2001 yılında kaybettik belki, ama Red Kit’in her yeni macerası onun anısını tazeleyecek elbette. Daniel Pemmac ve Tonino Benacquista’nın resimlediği, Achdé’nin yazdığı yeni macerada da alıştığımız üzere tarih sahnesinden gerçek kişiliklere rol verilmiş: Allan Pinkerton ve Abraham Lincoln. Red Kit ve Pinkerton’u karşı karşıya getiren hikaye aslında ciddi bir siyasi taşlama olma özelliği taşıyor. Red Kit, polis devletini ve demokrasi karşıtlığını temsil eden Pinkerton karşında adeta 68 ruhunun bir tezahürü.

Solomon Kane Destanı – Çizgi Düşler

Conan’ın babası Robert E. Howard’ın romanlarında yarattığı bir diğer kahraman olan Solomon Kane’in çizgi romana aktarılmış tüm maceralarını içeren 400 küsur sayfalık kitapta yazar ve çizer olarak Roy Thomas, John Buscema, Neal Adams gibi çizgi roman dünyasının önemli isimleri de yer alıyor. Özellikle Conanseverlerin kaçırmaması lazım. Sinemalarımız gelmemiş olsa da Solomon Kane’in yakın zamanda çekilmiş 2009 çıkışlı bir de fimi var. Filmin yönetmeni Michael J. Bassett. Kane’i ise James Purefoy canlandırıyor.

Beşirle Vals – Ari Folman / David Polonsky – Everest

2008’de Altın Küre’ye de layık görülen, benim de yılın en iyi filmlerinden bir olduğunda hemfikir olduğum dokü-drama tarzındaki animasyon filmin çizgi romanı. 1982 yılındaki Lübnan Savaşı’na katılıp Sabra ve Shatila Katliamları’na tanık olan Folman’ın kendiyle ve dünyanın geri kalanıyla hesaplaşması denebilir eser için. Folman’ın savaşla ilgili anıları bölül pörçüktür. Boşlukları doldurmak için eski silah arkadaşlarıyla o günleri konuşmaya karar verir.

Landlord’a göre 2010’un En İyi 1o Çizgi Romanı

1. Star Wars – Klon Savaşları / Clone Wars

2. Büyülü Rüzgar – Magico Vento

3. Greystorm

4. Saklı Yüz (Volto Nascosto)

5. Yürüyen Ölüler / Walking Dead

6. Blacksad

7. 1402

8. Darth Vader – Türkiye Özel Cildi

9. Planet Hulk

10. Solomon Kane Destanı

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et