BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Bu kitabın varlığından Ayvalık Film Festivali sırasında haberdar oldum. Festivalin onur konuğu olan Feyzi Tuna orada yapılan panelde Türk sinemasını erken dönem yönetmenlerinden Baha Gelenbevi'nin yazdığı bir kitabı kendisine ithaf ettiğini söyleyince hemen kulaklarım dikildi.

Ege Görgün

Sahaflardan bu hafta satın aldığım 5 kitap!

Bu kitabın varlığından Ayvalık Film Festivali sırasında haberdar oldum. Festivalin onur konuğu olan Feyzi Tuna orada yapılan panelde Türk sinemasını erken dönem yönetmenlerinden Baha Gelenbevi’nin yazdığı bir kitabı kendisine ithaf ettiğini söyleyince hemen kulaklarım dikildi.

Unutuyorum bazen Ters Ninja’nın eninde sonunda bir blog olduğunu. Unutmamam, unutturmama lazım aslında. Blog madem, ara sıra özelimi yazmam gerekiyor öyle değil mi? Yalnız heveslenmeyin, benim özelimden ne Televolelik ne de gazete magazin eklerine malzeme olacak bir şey çıkar. Ama size son günlerde sahaflardan ve mezatlardan hangi kitapları satın aldığımı yazabilirim mesela. Siz de sizinkileri yorum olarak yazarsanız bu başlığın altına, söz – ben de sizinkileri okurum.

 Ege Görgün (Landlord)

Film Reji Asistanı Adayı Kılavuz Kitabı – Baha Gelenbevi – İFSAK Yayınları

Bu kitabın varlığından Ayvalık Film Festivali sırasında haberdar oldum. Festivalin onur konuğu olan Feyzi Tuna orada yapılan panelde Türk sinemasını erken dönem yönetmenlerinden Baha Gelenbevi‘nin yazdığı bir kitabı kendisine ithaf ettiğini söyleyince hemen kulaklarım dikildi. Kütüphanemde Türkiye’de yayınlanan bütün sinema kitaplarının olmasıyla övünüyorum ama Gelenbevi’nin yazdığı böyle bir kitaptan haberim yoktu benim. Çıkışta Feyzi Tuna’ya sordum. O da hatırlamıyordu kitabın adını. Demek ki iş başa düşüyordu. Kısa bir araştırmadan sonra bu kitabın ismine ulaştım. Beyoğlu’ndaki bir sahafta bulup satın aldığımda hemen önsözü açtım. Evet, Feyzi Tuna’nın sözünü ettiğ kitap buydu.

“Bu kitapçığı rejisör Feyzi Tuna’ya ithaf ediyorum; ediyorum çünkü kaleme almaklığıma, onlar sebep oldular.”   

Bir Avuç Alkış – Mücap Ofluoğlu- Çağdaş Yayınları – 1985

Usta tiyatrocu Mücap Ofluoğlu’nun anılarını anlattığı bu kitabı tiyatroya ilgimden değil, kitapta erken dönem Türk sinemasıyla ilgili anekdotlar bulacağıma emin olduğum için aldım. Faruk Kenç‘in 1944 tarihli filmi Dertli Pınar’ın oyuncularından olan Ofluoğlu,1950’lerde de Edi İle Büdü Tiyatrocu (1952), Vatan İçin (1951) ve Yıldırım Beyazid ile Timurlenk (1952) başta olmak üzere pek çok filmde rol almıştı çünkü.

Türkiye’nin İktisadi ve İçtimai Tarihi Cilt: 1 1243-1453 – Prof. Dr. Mustafa Akdağ – Tekin Yayınevi – 1979

Bu kitabı bana İlyas Salman önerdi. Yazarımız Tuncer Çetinkaya kendisi hakkında bir kitap hazırladığı için Salman’ın evine  kendisinden eski fotoğraflarını istemeye gittiğimde epeyce bir sohbet etme imkanı buldum. Tarihe olan ilgimi görünce bana iki ciltten oluşan bu kitabı mutlaka okumamı söyledi. İlk cilt şans eseri birkaç gün sonra karşıma çıktı ve ben de kaderin sesisni duymazlıktan gelemedim. Resmi tarihin dışına çıkma cesareti gösteren bir kitap olduğunu tahmin ediyorum.

Atatürk’le Beraber (Devrimler, Olaylar, Anılar) – Aslan Tufan Yazman – İş Bankası – 1969

Kitap hakkında pek bir fikrim yok. Daha önce görmediğim bir baskı olduğu ve içinde yazarının imzası bulunduğu için aldım. İnceledikten sonra elden çıkarabilirim de.

Yaşa Yaşa Gör Temaşa – Vedat Günyol – Oğlak – 1997

Usta edebiyatçının denemelerini içeriyor kitap. 1 lira fiyatla çıkınca karşıma kaçırmadım.

Satın aldığım kitapların yalnızca 5 tane olduğunu sanmayın. Daha çok var. Bolca eski dergi ve gazeteyi de katabilirsiniz bu listeye. Sonra onlardan da bahsederim belki. Ama şimdilik bu kadar blog muhabbeti yeter.

 

 

 

 

İlginizi çekebilir...

Vizyon

Alex Garland bize, çok da olası görünmeyen bir iç savaş filmi sunarken aslında zeminini sağlam bir temele oturtuyor.

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et