BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Yazar ve Alakarga Yayınları genel yayın yönetmeni Suat Duman’a 2014’te hangi kitapları okuduğunu sorduk.

Liste

2014’te Bu Kitapları Okudu: Suat Duman

Yazar ve Alakarga Yayınları genel yayın yönetmeni Suat Duman’a 2014’te hangi kitapları okuduğunu sorduk.

suat-duman-alakarga

Yazar ve Alakarga Yayınları genel yayın yönetmeni Suat Duman’a 2014’te hangi kitapları okuduğunu sorduk.

İs Odası / Doğan Yarıcı (YKY)
Doğan Yarıcı‘nın kendine özgü, yaratıcı ve şiire yakın bir dili var. Hikâyelerini halkın her kesiminden insanların hayatlarını gözlemleyerek kurguluyor. Bu da onun dilini daha da zenginleştiriyor.

Acı Hayatlar / Nedim Gürsel (Doğan Kitap)
Nedim Gürsel’in denemeleri, dünya edebiyatının Puşkin, Gogol, Durrell gibi efsanelerinin yaşamlarının içinde geziniyor. Edebi deneme sade ve bir o kadar zor bir tür. Gürsel’in metinlerinde özel, saklı anlar hakkında bilgi olduğu kadar, okuru son kertede mutlu edecek edebiyat tadı da var.

Fırtınadan Önce / Florian Lillies (Can)
1. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, 1913’te Avrupa’da neler olduğunu çok keyifli ve edebi bir dille anlatan bir kitap. O yıl Kafka neler yapmış? Thomas Mann nerelere gitmiş, Genç Stalin neyin peşindeymiş? Edebiyatın, tarihin, zamanın içinden…

Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise / İnan Çetin (YKY)
Bu yılın gözden ırak kalmış sessiz, mütevazı kitaplarından biriydi. Acıma, sorumluluk duygusu, yozlaşan İstanbul değerleri. İnan Çetin kırık bir aşk öyküsü çevresinde bu temaları işliyor.

Dolandırıcı Felix Krull’un İtirafları / Thomas Mann (Can)
Thomas Mann‘ın olgunluk çalışması, tam bir edebi gösteri. Mann ana konusunu işliyor bu kitabında da: Çözülen ve yozlaşan Avrupa’yı Dolandırıcı Felix Krull’un yaşamı çerçevesinde köşe bucak resmediyor. Çeviri edebiyatta yılın doruklarından…

thomas mann

Çanakkale Olmasaydı, O Olmasaydı / Orhan Karaveli (Doğan Kitap)
Kitapta ilk kez günışığına çıkan bir defter var. Bu, Çanakkale Savaşları’ndan sağ çıkmış sıradan bir erin güncesi. Son derece önemli bir belge. Kitapta, Çanakkale Savaşları döneminin Mustafa Kemal‘ini anlatan başka makaleler de var. Dönemi, tarihin kırılma anlarından birini ve Atatürk’ü daha yakından tanımak için iyi bir fırsat.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Polisiye / Muhtelif (Labirent)
2013 yılında başlamış ve tamamlandığında 17 kitaba ulaşacak bir proje. Osmanlı ve Türk polisiyesine dair bir kazı çalışması. Bir tür olarak polisiyenin yerli temellerini bulması adına çok kıymetli bir yayın olayı.

Veda Oyunu/ Erhan Sunar (Alakarga)
Yazarın ilk romanı. Yalnızca iyi bir roman olduğu için değil, edebiyatımız adına umutlanmamıza yeniden vesile oluğu için de bu listeye almayı uygun buldum. Daha ilk cümlesinden itibaren özgün bir yazarla ve olgun, ağır, “zevkli” bir metinle karşılaşıyorsunuz. Kadim Mezopotamya kültürünü, Kürt efsanelerini yeniden canlandırıyor, iktidar, şiddet ve aşkla örülü insanlık durumunu resmediyor. Okunmaması kayıp olur.

Antik Yunan Dünyasında Sınıf Mücadelesi / G.E.M de Ste. Croix (Yordam)
Şu aralar okuduğum, ancak daha çevrilmesi ve yayınlanması ile beni heyecanlara sürükleyen, Antik Yunan – Roma dünyasının 1000 yıla yakın tarihinin Marksist analizi. Peşin hükümlü olmak istemem ama yılın çeviri olaylarından biri, belki de birincisi.

Anılar / Doris Lessing (Kırmızı Kedi)
Büyük bir edebiyat insanının kaleminden kişisel bir 20. Yüzyıl tarihi, Lessing’in bir kadın ve bir yazar olarak dünyada kat ettiği yolun devasa ve fevkalade ifadesi. Bu yılın hediyelerinden.

***

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et