BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Tuğba Keleş

Bu macera bitmez: Adventure of Shaolin

Ömür törpüsü kategorisindeki bir başka kung fu filminden yeniden merhaba. Bir süredir ara verdiğim vurdu kırdıya bu hafta itibariyle geri dönmüş bulunuyorum, duyduk duymadık demeyin. Açılışı müthiş bir filmle yapmak isterdim ama onun yerine “taklidin aslını yaşatması” durumunu gündeme getirerek, dandik ötesi bir filmden bahsetmeyi yeğ tuttum.

Tuğba Keleş

1978 tarihli San Feng Du Chuang Shao Lin (Adventure of Shaolin), dönemin ıcığı çıkmış Shaolin tapınağı filmlerine Tayvan taraflarından katılmış bir örnek. Özellikle üstün kung fu yetenekleriyle Shaolin’e kök söktüren bir karakteri, Pai Mei/Bai Mei’nin bir başka versiyonunu kötü karakter kadrosuna dahil etmiş filmin konusu, ee evet konusu… Aradığınız kişiye şu an ulaşılamıyor. Lütfen önümüzdeki Perşembe yeniden deneyiniz…

Shaolin vs. Pai Mei

Ben anlasam konuyu, şuracığa yazmaktan imtina eder miyim hiç? Lâkin uzun bir süre sonra filmdeki karakterlerden kim kim idi, kim kimi kime vurdurdu temelli bir algılama problemi yaşatan film tarafından alt edilmiş bulunuyorum. Yine de çok temel olarak hikayenin Shaolin Tapınağı’nın iktidar güçleriyle yaşadığı problemler çerçevesinde geçtiğini söyleyebiliriz. Ek olarak bir Pai mei’nin kişisel intikam öyküsü de filme çeşni mahiyetinde katılmış. Şimdi hazır isek geçelim filmi dandikus seviyesine taşıyan fantastikus öğelerine;

1. Shaw Brothers tarafından çekilen bazı Shaolin Tapınağı filmlerindeki [Shaolin Avengers (1976), Executioners From Shaolin (1977), Shaolin Abbot (1979), The Clan of the White Lotus (1980) vb.] Pai Mei karakterinin ucuz bir yansımasının yer aldığı filmde, bu defa kötü karakterin ölümcül tekniği, “Kara El” denilen ve Pai Mei’nin yanar dönerli bir takım hareketler yaptıktan sonra elinin kömür karası rengini alarak, Allah yarattı demeden sağa sola tokat atmasından ibarettir.

2. Efendim, Shaolin’de eğitim şart. Shaolin tapınağı’nda eğitime gelen çocuklar küçük yaştan itibaren hocalarından bire bir eğitim alıyorlar. Bu yüzdendir ki, Shaolin Tapınağı kütüphanesini örümcek ağları bağlamıştır. Halbusu kitapları çeyizlerine saklayacaklarına çocuklarına verselerdi, filmdeki karakterlerden biri gibi kütüphaneden gizlice aldığı kitaba çalışarak kung fu ilminde ustalaşabilirlerdi. Lakin sanırım Shaolin Tapınağı’nda da bir iktidar mücadelesi söz konusu ve öyle herkesin süper kung fu öğrenmesini istemeyen birtakım insanlar mevcut.

3. Shaolin Tapınağı temalı filmlerin en fantastik sahnelerinden biri olan “tapınaktan kaçış” bölümü bu filmde de ele alınmış, özellikle tahta tuzakların tapınaktan çıkmaya çalışan oğlana kök söktürüşü filmin en heyecanlı noktalarından biri olmayı başarmış. Shaolin tribünlerinde hep denildiği gibi “Burası Shaolin, buradan çıkış yok!”

4. Shaolin rahiplerinin gerektiğinde el ele vererek kötülüğe karşı hep beraber nasıl mücadele ettiklerini , filmde icra edilen Buda Gölü Balesi ile görebiliriz. Yüz bin Buda çocuklar gibi şendik, yüz bin Buda o gün göle atladık, düşmanı yendik. Shaolin’den kaçmayı başararak çevresine isyan tohumları ekmek için yola koyulan baş oğlanın nehirden geçmek için ihtiyaç duyduğu destek yine Shaolin’deki hısımlarından gelir.

5. Filmin başlı başına fantastik olan unsurlarından biri, kadın oyuncularından Polly Shang Kuan. Şimdiye kadar bu ablanın hiç normal bir filmini görmedim. Bu filmde de hafif erkek fatma kılığında Pai Mei’ye karşı birleşen asi güçlerin içinde yer alarak Shaolin’le işbirliğine giden bir karakteri canlandırıyor. Üstelik final sahnesinde Pai Mei’ye doğrudan kafa-kol girmeyi bile göze alıyor.

6. Son olarak teknik açıdan bakacak olursak ortalama bir kung fu filminde aradığımız, kadrajdan taşan karakterler ve yer gözetmeden açı yakalayan kamera işleriyle dinamik bir performans (!) gösteren film, konusunun karmaşıklığını bu bakımdan bir nebze olsun gideriyor. Vurdu-kırdısı yerinde bir film olduğundan kim takar konusunu?

7. Dövüş koreografisi açısından çok da matah olmayan filmin belki de en önemli özelliği final sahnesinde Pai Mei’i alt etmek için yılan tekniğinin kullanılıyor oluşu. Bilindiği üzere Shaw Brothers filmlerinde genellikle turna ve kaplan tekniğiyle sarsılan Pai Mei, asıl güvendiği adamlarının birinden aldığı darbeyle Buda’nın rahmetine kavuşuyor. Amitabha!

Not: Filmin alternatif adı olan Five Element Kung Fu, belli ki 1982 tarihli ve büyük sükse yapmış olan Five Element Ninjas‘dan apartılmış. Ayrıca yine filmin Amerikan video kapaklarından biri aslen Shaolin Abbot adlı filmden bir görüntüye sahip olup izleyiciyi yanıltma etkisine sahiptir. Aman dikkat!

San Feng Du Chuang Shao Lin
Adventure of Shaolin

Yönetmen: Mo Man-Hung

Oyuncular: Polly Kuan, Tien Feng, Tung Li

Yapım: 1978, Tayvan, 94 dk.

İlk yayınlanış tarihi 10.03.2011.

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et