BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Görkemli Çizgiroman-ım!

Çizgi roman severlere üç müjde: Deli Gücük, Watchmen ve Çizgi roman Senaryosu

Deli GücükÇizgiRomansever Ninja

Epey bir çizgi roman kitabı yayınlandı son dönemde. Allah baba para verse de hepsini alsak diye dua ediyorum her gün. Hem kendim, hem sizler için. Önümüzdeki günlerde başka çizgi roman kitaplarını da nazarı dikkatinize sunacağım ama… şimdilik bu üçüyle idare edin.

Deli GücükDeli Gücük, Osmanlı Taşrasından Dehşet ve Korku Hikâyeleri
Kamra Yayıncılık

2007 Nisan’ında yayın hayatına başlayan Tam Macera adlı çizgi roman kültürü dergisinde yerli ve özgün çizgi romanların yanı sıra, popüler kişiler, spor, sinema, müzik, aktualite vb. konularda yazılar ve ilüstrasyonlar da yer alıyordu. Yerli çizgi roman ve kültürünün sınırlı sayıdaki hedef kitlesine mahkum kalmamak ve derginin daha fazla kişiye hitap edebilmesini sağlamak maksadıyla dergiye katılan bu çeşitlilik ve zenginlik ne yazık ki Tam Macera’nın ömrünün çok uzun olmasını sağlayamamıştı. Tam Macera’nın içinde yer alan dikkat çekici çalışmalardan biri de Coşkun Kuzgun’un çizip Aziz Tuna C.’nin yazdığı Deli Gücük’tü. Geç dönem Osmanlı taşrasında geçen çizgi romanda kimine göre öcü, kimine göre ermiş, kimine göreyse tevatür olan Deli Gücük’ün merkezinde olduğu dehşetengiz hikayeler anlatılıyordu. İşte o Deli Gücük şimdi yayın hayatı biten Tam Macera’dan kendi ismini taşıyan bir albüme transfer oldu. Levent Cantek‘in editörlüğündeki albüme Aziz Tuna C., Murat Başekim ve Özgür Kurtuluş senaryo ve hikâyeleriyle; Coşkun Kuzgun, Ozan Küçükusta, Murat Gürdal Akkoç, Uğur B.Sertçelik, Emre Yüce, Koray Kuranel, Korkut M.Öztekin ve Melike Acar çizgileriyle katkıda bulundular. Yıldıray Çınar ve Mahmud A.Asrar çalışma için birer ilüstrasyon çizdiler. Kitapta yalnızca çizgi romanlar değil, ilüstrasyonların eşlik ettiği düz yazı hikayelere de yer verilmiş. Grafik şiddet ve korku öğeleri içerdiği için kitabın 13 ve üstü okurlara satılabildiğini de not düşelim.

WatchmenWatchmen
Gerekli Şeyler

Alan Moore’un yazdığı, Dave Gibbons’un çizdiği, çok kimse tarafından tüm zamanların en iyi çizgi romanı olarak kabul edilen Watchmen nihayet Türkçe’de. 1986 yılında yayınlanmaya başlayan Watchmen, çizgi romanda uzun yılların ardında artık iyice kanıksanmış muhafazakar, ahlakçı ve klişe Süper Kahraman kültürünü tam anlamıyla ters yüz ediyordu. Watchmen 1988’de, genelde bilimkurgu romanlarına verilen Hugo Ödülü’nü kazanırken de bir geleneği temellerinden sarsıyordu. Bu başarının üstüne bazı bilimkurgu yazarları grafik-romanların değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini savundular. Ama neticede ertesi yıl Hugo Ödülleri’ne yeni bir kategori eklendi: En İyi Grafik Hikaye. Yakın zamanda sinema uyarlamasını izlediğimiz Watchmen bugüne kadar aldığı tepkilerle 20. Yüzyılın en iyi 100 yazılı eserlerinden biri olarak anılmayı hak ediyor.

Çizgi Roman Senaryosu
Çizgi Roman Senaryosu
Ümit Kireççi

9. Sanat olarak adlandırılan çizgi romanın tanımı ve tarihçesiyle açılan kitap sonrasında dünyadaki saygın çizgi roman senaryo örnekleriyle çizerlerin yorumunu okuruna sunuyor. Bu kitap sayesinde çizgi roman yaratımı sürecine, dolayısıyla görselle yazının seyri doyumsuz dansının ortaya çıkış öyküsüne tanık olacaksınız. Ümit Kireççi, dostumuz olması dışında, çizgi romanın ülkemizde tanınması, yaygınlaşması için azimle mücadele eden bir nefer, bir Don Kişot. ÇROP adlı sitesinden kendisiyle ve eylemleriyle ilgili geniş bilgi edinebilirsiniz.

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et