BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Şubat ayında kaybettiğimiz Cem Atabeyoğlu sıradan bir spor yazarı ya da spor adamı değil, tam teşekkülü bir spor tarihçisiydi. Basketboldan biniciliğe ve okçuluğa, atletizmden güreşe ve yelkene her türlü branşın tarihine hakimdi.

Kitap

Eski İstanbul’a ilan-ı aşk: Bir İstanbul Vardı-Cem Atabeyoğlu

Şubat ayında kaybettiğimiz Cem Atabeyoğlu sıradan bir spor yazarı ya da spor adamı değil, tam teşekkülü bir spor tarihçisiydi. Basketboldan biniciliğe ve okçuluğa, atletizmden güreşe ve yelkene her türlü branşın tarihine hakimdi.

Spor yazarı ve spor tarihçisi olarak tanınan Cem Atabeyoğlu’nun yazdığı son kitabı Bir İstanbul Vardı‘nın basılmasına duyduğu arzu, adeta onun vasiyeti niteliğini taşıyordu.

 Ege Görgün (Landlord)

Şubat ayında kaybettiğimiz Cem Atabeyoğlu sıradan bir spor yazarı ya da spor adamı değil, tam teşekkülü bir spor tarihçisiydi. Basketboldan biniciliğe ve okçuluğa, atletizmden güreşe ve yelkene her türlü branşın tarihine hakimdi. Bu konularda kitaplar yazdı, spor ansiklopedileri hazırladı, gazetelerde 50’den fazla yazı dizisi tefrika edildi. Olimpiyatlar (1948), Fenerbahçe (1949), Sepettopu Terimleri Sözlüğü (1969),Dünya Kupası Futbol Maçları (1954), Türkiye’de Spor Yazarlığının Yüzüncü Yılı, Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi (1991), Türk Basketbolu (1970), Atatürk ve Spor (1981) bunlardan yalnızca birkaçıydı. Son kitabı Bir İstanbul Vardı, Atabeyoğlu’nun engin tarih bilgisinin sporla da sınırlı kalmadığını gösteriyor.

Kitap, Atabeyoğlu’nun seksen sekizyıllık ömrünü geçirdiği eski İstanbul’u ve ona duyduğu özlemi, onun anıları eşliğinde tarihiyle, sembol yapılarıyla, kokuları ve tatlarıyla semt semt anlatıyor. “Azrail’le randevum nerededir, bilinmez. Fakat yine de bu şehirde olmasını isterim kabrimin. Mezar taşımda İstanbullu yazmasını isterim,” diyor Cem Üstad, tadına duyulmaz üslubuyla okurunu mest ettiği kitabında. İşte onun eski İstanbul’una doğru uzanıvermek isteyenlere “Bir İstanbul Vardı” kitabını önerirken, benzer lezzetteki kitapları Destek Yayınevi’nden çıkan Ergun Hiçyılmaz’a da böylesi bir eserin basılmasına ön ayak olduğu için teşekkür etme fırsatını kaçırmayalım. Yalnızca bir şehrin tarihinin okurlara aktarılmasına aracı olduğu için değil, bize böylesi bir duayenin gözüyle eski İstanbul’a bakma, Atabeyoğlu’na da hayatının son eserinin basılması fırsatını tanıyarak bir nevi vasiyetini yerine getirdiği için.

Cem Atabeyoğlu (1 Eylül 1924) eskilerin “Bizim Yokuş” dediği Bab-ı Ali’de doğdu, okudu ve yıllarca çalıştı. Gazetecilik-yazarlık genlerini, 11 yaşında ilk gazete yazısını, 17 yaşında ilk romanını yazan babası Salâhaddin Enis’ten almıştı. Daha İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken dönemin gözde spor dergilerinden Kırmızı-Beyaz’a sınıf arkadaşı Sadri Alışık ile yazılar göndermeye başladı. Daha sonra Alışık yoluna Yeşilçam’la, Atabeyoğlu ise Futbol, Fener, Özfenerbahçe, Fotospor, Spor 21, Spor Haber ve Türkspor dergileriyle devam edecekti. Atabeyoğlu gazeteciliğe resmi olarak babasının çalıştığı son yer olan Son Posta ile başladı. Kariyerinin devamında Cumhuriyet, Günaydın, Hürriyet, Milliyet, Tercüman ve Fotospor gazetelerinin sayfalarında görünecekti yazıları. 70’li yıllarda Hayat Spor’un yayın yönetmenliğini üstlenecekti. Fenerbahçe Basketbol Şubesi’nin kurucularından biri olan Cem Atabeyoğlu, 1955’ten sonra federasyonda asbaşkanlık da dahil pek çok kez görev üstlenip basketbolun Türkiye’deki gelişiminde önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1970 tarihli Türk Basketbolu adlı eseri bu konuda yazılmış ilk kitap olma özelliği taşımaktadır.

Bir İstanbul Vardı
Cem Atabeyoğlu
Destek Yayınevi

İlginizi çekebilir...

Vizyon

Alex Garland bize, çok da olası görünmeyen bir iç savaş filmi sunarken aslında zeminini sağlam bir temele oturtuyor.

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et