BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

yılda ortalama bir ya da iki Japon filmi vizyona girebiliyor Almanya’da. Ghibli filmleri salon buluyor. Bazen de Miike, Kitano ve yabancı film Oscar’ını kazanan Departures gibi sürpriz hitler... Neyse ki yalnızca Japon sinemasına adanmış iki festivalimiz var Almanya’da: Frankfurt’taki The NipponConnection ve Hamburg’taki Japon Filmleri Festivali.

Liste

Japon Sineması: 2011’in ve Tüm Zamanların En İyi Japon Filmleri

yılda ortalama bir ya da iki Japon filmi vizyona girebiliyor Almanya’da. Ghibli filmleri salon buluyor. Bazen de Miike, Kitano ve yabancı film Oscar’ını kazanan Departures gibi sürpriz hitler… Neyse ki yalnızca Japon sinemasına adanmış iki festivalimiz var Almanya’da: Frankfurt’taki The NipponConnection ve Hamburg’taki Japon Filmleri Festivali.

kikujiro

Klaus Wiesmueller Japonkino adlı blogun kurucusu ve editörü. Japon sinemasına adanmış bu Almanca blogu yaratan Klaus bu sinemanın ülkesinde daha fazla tanınması için festivallerde de rol almış. Ama isterseniz neler yaptığını ve Japon sineması üstüne düşüncelerini kendisinden dinleyelim.

Japon sinemasına odaklı harika bir blogun var. Bize blogundan bahsetsene biraz.

Teşekkürler. 2006’da başladım bloguma. İlgi inanılmazdı. Epey bir zamanıma ve emeğime mâl oldu ama blogumu düzenli olarak okuyan yüzlerce insan olduğunu fark ettiğim zaman resmen tüylerim diken diken oldu. Yorumlar ve sorular hoşuma gidiyor. Ama en güzeli birilerine uzun zamandır yitik bir filmi bulma konusunda yardım ettiğim anlar. Daha geçen gün biri uzun zaman önce seyrettiği ama ismini bir türlü hatırlayamadığı bir filmi sordu. Ona aradığının Takeshi Kitano’nun filmi Kikujiro’nun Yazı olduğunu söyleyince çok mutlu oldu.

Almanya’da Japon filmlerine ilgi nasıl? Vizyonda yer bulabiliyor mu Japon filmleri?

Son Veda / Departures / Okuribito

Ne yazık ki, yılda ortalama bir ya da iki Japon filmi vizyona girebiliyor Almanya’da. Ghibli filmleri salon buluyor. Bazen de Miike, Kitano ve yabancı film Oscar’ını kazanan Departures gibi sürpriz hitler… Neyse ki yalnızca Japon sinemasına adanmış iki festivalimiz var Almanya’da: Frankfurt’taki The NipponConnection ve Hamburg’taki Japon Filmleri Festivali.

japanischesBlogun dışında Japon sineması ile alâkalı etkinliklere imza atıyor musun?

Evet, Japon Filmleri Festivali’ni organize eden komitede yer alıyorum. Hamburg’a taşınır taşınmaz ekibe katıldım ve web sitesini yeniden dizayn ettim. Organizasyona ve gönüllü toplamaya da yardımcı oldumBunları 3 yıl boyunca yaptım ve çok eğlendim. Ama çok zamanı alıyordu bu işler. Film seyretmeye vakit bulamaz hale gelmiştim, mecburen bıraktım

Japon sinemasında 2012 nasıl geçti?

Japon sinemasının ürünlerini ancak ertesi yıl festivallerde izlemek mümkün olabiliyor Almanya’da. Dolayısıyla 2012’nin önemli filmlerini 2013 baharında görebileceğim ancak. Ama Japonya’da sektör öyle yaratıcı, enerjik ve başarılı, o yüzden 2012’de de çok iyi filmler üretildiğine eminim.

2011’in en iyi Japon filmleri hangileriydi sana göre?

SukiyakiSukiyaki: Kendi hayatlarında nefis bir yemekle ilgili en iyi hikayeyi kimin anlatacağı konusunda yarışma yapan mahkumları konu alan hoş, yürek ısıtan ve komik bir fil.

A Ghost Of Chance: Yine eğlenceli ve bol sürprizli bir komedi. Avukatın biri üstlendiği cinayet davasında ilginç bir şahit sunar mahkemeye. Bu bir samurayın hayaletidir.

Mitsuko Delivers: Bu komedide de genç ve hamile bir kadının çocukluğunu geçirdiği mahalleye döner. Kendi iyimserliğini herkese bulaştırma niyetindedir.

About the Pink Sky: Bir grup ergen kız arasında geçen; arkadaşlık, ilk aşk, kayıplar, ölüm ve büyürken yaşanan hayalkırıklıklarıyla ilgili siyah-beyaz bir film.

I Wish: Hirokazu Kore-eda‘nın bu son filminde anne babaları boşanınca ayrı düşen iki kardeşin ailelerini yeniden bir araya getirmek için yaptıklarını konu alıyor.

En iyi 10 Japon Filmi listende neler var?

Not vermekten ve en iyi film tanımlaması yapmaktan nefret ederim. Ama senin için elimden geleni yapacağım.

rashomon31. Rashomon (Akira Kurosawa, 1950)
2. Harakiri (Masaki Kobayashi, 1962)
3. Late Spring (Yasujiro Ozu, 1949)
4. When a woman ascends the stairs (Mikio Naruse, 1960)
5. Humanity and Paper Balloons (Sadao Yamanaka, 1937)
6. Onibaba (Kaneto Shindo, 1964)
7. My neighbour Totoro (Hayao Miyazaki, 1988)
8. Ugetsu monogatari (Kenji Mizoguchi, 1953)
9. Sonatine (Takeshi Kitano, 1993)
10. Swallowtail Butterfly (Shunji Iwai, 1996)
11. Ghost in the Shell (Mamoru Oshii, 1995)

Bak, 11 oldu bile . Dediğim gibi En İyi 1o Film Listesi yapmak hiç de kolay bir iş değil.

İlginizi çekebilir...

MUBI

Yönetmen Atıf Yılmaz, senaryo Ümit Ünal, oyuncular Mazhar Alanson ve Ali Poyrazoğlu desek herhalde Arkadaşım Şeytan’a dikkat çekmeye yeter. Türk sinemasının fantastik öğelerle süslü...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et