BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Banker, Mürekkep Yayınları’nın Uykusuz Çizgi Roman Klasikleri Dizisi’nden çıkan En Kahraman Rıdvan albümlerinin üçüncüsü. Pislik, Robotlar ve Hong Kong’da maceralarıyla birlikte şimdilik dört albüm yayımlandı.

Görkemli Çizgiroman-ım!

Tek süper gücü kararlılığı: Bülent Arabacıoğlu’ndan En Kahraman Rıdvan

Banker, Mürekkep Yayınları’nın Uykusuz Çizgi Roman Klasikleri Dizisi’nden çıkan En Kahraman Rıdvan albümlerinin üçüncüsü. Pislik, Robotlar ve Hong Kong’da maceralarıyla birlikte şimdilik dört albüm yayımlandı.

Süper bir gücü olmaması bir yana, çelimsiz bir vücuda ve kıt bir zekaya sahip Rıdvan 80’lerde “en kahramanımız” olmayı başarmıştı. Çarşaf, Laklak, Gırgır, Hıbır, Hbr Maymun, Dinozor, Hürriyet, Milliyet gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yayınlanan, Kent sakızları için Tipitip karakterini yaratan Bülent Arabacıoğlu imzalı En Kahraman Rıdvan’ın, efsane mizah dergisi Gırgır’da okuduğumuz soluk kesen maceraları artık kitaplar halinde yayımlanıyor. Arabacıoğlu’yla Kadıköy’ün güzide çizgi roman mağazası Büyülü Rüzgar‘da düzenlenen imza gününde buluştuk ve ondan Rıdvan’ın hikayesini dinledik.

 Ege Görgün (Landlord)

En Kahraman Rıdvan karakteri 80 darbesinin hemen öncesinde görünür Gırgır’ın sarı sayfalarında. Öyle planlı bir ortaya çıkış değildir bu. Gaddar Davut’un çizeri Nuri Kurtcebe “baskıdan önce son sabahlama” gecelerinden birinde sigara almaya diyerek çıkıp bir daha dergiye dönmeyince başlamıştır süreç. Oğuz Aral idaresindeki Gırgır ekibi seferberlik imecesi ile Kurtcebe’nin bıraktığı yerden iki hafta daha devam ettirip Gaddar Davut’un macerasını zor da olsa sonlandırırlar. Bu ekibe bir tek Bülent Arabacıoğlu dahil olmamıştır, çünkü onun, daha önce Aral’a sunduğu çizgi roman projesini iki haftada hazır etmesi gerekmektedir.

İlk sunduğunda derginin çizgi roman sayfaları dolu olduğu için başlanamamıştır En Kahraman Rıdvan’a. Arabacıoğlu elindeki çizimlerle Çarşaf dergisinden gelip Oğuz Aral’ın karşısına çıktığı o günlerde tanıdığımız tipten oldukça farklı bir görüntüsü vardır Rıdvan’ın. Vurduğu yerden ses getireceği belli olan cüsseli biridir örneğin. Aral meşhur müdahalelerinden birini yapar. İşin daha mizahi olması açısından Rıdvan’ın süper kahramnlarla tezatlığının vurgulanması, kısacası çelimsiz biri olması daha iyi olacaktır. Bülent Arabacıoğlu yeni tipini yaratırken dergide karşı masasında oturan diğer bir çizer arkadaşından, Ali Doğanlı’dan esinlenir.

Uzun saçlı Rıdvan ilk macerasının sonunda hapse düşer ve saçları kesilip keltoş olur. Okurlardan telefonla ve mektupla Rıdvan’ın keltoş halinin daha güzel olduğuna dair telkinler gelince Rıdvan sonraki maceralarına öyle devam eder.

Banker, Mürekkep Yayınları’nın Uykusuz Çizgi Roman Klasikleri Dizisi’nden çıkan En Kahraman Rıdvan albümlerinin üçüncüsü. Pislik, Robotlar ve Hong Kong’da maceralarıyla birlikte şimdilik dört albüm yayımlandı. Sırasını bekleyen ondan fazla albüm var daha.

En Kahraman Rıdvan’ın politik olmaması için çaba sarf edilen maceralarının bu haliyle bile dönemin sosyal, siyasi ve ekonomik durumuna yönelik eleştirilerle yüklü olduğu görülüyor. Rıdvan haksızlığa savaş açmış bir Don Kişot figürü çünkü. Haksızlığa karşı mücadele ederken eleştirel bir durum kendiliğinden ortaya çıkıyor. Rıdvan’ın bugün bile hala unutulmaması, içimizde onu bir dizi ya da sinema karakteri olarak görme umudu beslememiz belki de bu yüzden. Haksızlıklar var olduğu sürece, Rıdvan’lara da ihtiyaç duyulacak.

İlginizi çekebilir...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et