BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Fotoğrafçılık kökenli Cemil Ağacıkoğlu, ilk uzun metraj filmi Eylül ile 18. Adana Altın Koza Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülmüştü. Eylül, vasatı aşamayan minimalist bir denemeydi açıkçası. Ağacıkoğlu, ikinci filmi Özür Dilerim'de, minimalist biçimden bir adım uzaklaşarak daha anaakım bir anlatım dili benimsemiş.

Ercan Dalkılıç

Yerli ‘Yağmur Adam’: Selim (Özür Dilerim)

Fotoğrafçılık kökenli Cemil Ağacıkoğlu, ilk uzun metraj filmi Eylül ile 18. Adana Altın Koza Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülmüştü. Eylül, vasatı aşamayan minimalist bir denemeydi açıkçası. Ağacıkoğlu, ikinci filmi Özür Dilerim’de, minimalist biçimden bir adım uzaklaşarak daha anaakım bir anlatım dili benimsemiş.

Özür Dilerim 1

Fotoğrafçılık kökenli Cemil Ağacıkoğlu, ilk uzun metraj filmi Eylül ile 18. Adana Altın Koza Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülmüştü. Eylül, vasatı aşamayan minimalist bir denemeydi açıkçası. Ağacıkoğlu, ikinci filmi Özür Dilerim‘de, minimalist biçimden bir adım uzaklaşarak daha anaakım bir anlatım dili benimsemiş.

Ercan Dalkılıç (2) Ercan Dalkılıç

Özür Dilerim, annesi Neriman’ın el bebek, gül bebek büyüttüğü, 40’lı yaşlarını süren zihinsel engelli (otistik) Selim’in merkezinde olduğu bir ‘aile portresi’ sunuyor aslen. Selim’in kardeşi Zafer evlenmek üzere, hali hazırda zaten sorun teşkil ededuran Selim, tam evlilik arifesinde sırra kadem basınca bir korkudur başlıyor evde…

Yağmur Adam (Rain Man), Sekizinci Gün (Le huitième jour) gibi filmlerin ardılı diyebileceğimiz bir örnek olan Özür Dilerim; eksenindeki otistik karakterin kendi içsel ve çevresine yaydığı çatışmadan güç alıyor. Tabii bu tip bir izlek oldukça tehlikeli; zira filminiz bir anda ‘sulugözlü’ bir melodrama doğru meyledebilir. Fakat Ağacıkoğlu’nun Selim’e ve ailesine mesafeli duruşu, özdeşlik yaratmaya yanaşmayan kamerası Özür Dilerim‘i demogoji yapmayan, dengeli bir hatta sağlam adımlarla ilerleyen bir dramaya dönüştürmüş.

Özür Dilerim 2

Bir zihinsel engelli hikayesi anlatıyorsanız, kuşkusuz bu rolü canlandıracak çok iyi bir oyuncuya ihtiyacınız var. Selim karakterinde Güven Kıraç, sinemamızda daha önce görmediğimiz türden bir karakteri olağanüstü yorumlamış. Kompozisyonu öyle incelikli ki, ağzınız açık izliyorsunuz resmen! Zaten Kıraç, iki yıl boyunca engelli merkezlerinde otistikleri çok yakından gözlemlemiş, onların görüntülerini kaydederek defalarca izlemiş. Güven Kıraç’a bize bu müthiş performansı armağan ettiği için kendisine teşekkürü bir borç biliyoruz.

Ağacıkoğlu’nun bir sinemacı olarak en büyük handikabı çok detaylı çalışmaması sanıyorum. Bu, gerçekliği büyük ölçüde muhafaza ediyor, kurgunun manipülasyonunu engelliyor, fakat diğer yandan da işlerin özensiz, gelişigüzel gibi görünmesine yol açıyor. Kareleri iyi yakalayan Cemil Ağacıkoğlu’nun duvarlar içinde hapsolmuş, TV estetiğine yakın filmler üretmekten uzaklaşması ve  biraz daha detaylı çekimler yaparak, ‘sinema sanatı’nı kurgu masasına da taşıması gerekiyor, fikrimi soracak olursanız.

Özür Dilerim 3

Özür Dilerim

Yönetmen ve Senaryo: Cemil Ağacıkoğlu

Oyuncular: Güven Kıraç, Sema Poyraz, Köksal Engür

Yapım: 2013 / Türkiye / 85 dk.

 

 

 

İlginizi çekebilir...

Vizyon

Alex Garland bize, çok da olası görünmeyen bir iç savaş filmi sunarken aslında zeminini sağlam bir temele oturtuyor.

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et