BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Zagor'un Guido Nolitta (Sergio Bonelli) ile yaratıcılığını yapan usta çizer Gallieno Ferri olmak üzere sırasıyla : Volto Nascosto / Gizli Yüz ve Magico Vento / Büyülü Rüzgar adlı dizilerin yazarı Gianfranco Manfredi; Bonelli Comics baş yazarı Moreno Burattini; Zagor ve Bonelli çizeri Marco Verni; Zig Zagor ve Zagor çizeri Marcello Toninelli; Pis İşler adlı çizgi roman albümü yazarı Diego Cajelli; Billy The Kid çizeri Riccardo Burchielli

Görkemli Çizgiroman-ım!

1. Çizgi Roman Haftası böyle geçti: Gallieno Ferri’li günler pek güzeldi!

Zagor’un Guido Nolitta (Sergio Bonelli) ile yaratıcılığını yapan usta çizer Gallieno Ferri olmak üzere sırasıyla : Volto Nascosto / Gizli Yüz ve Magico Vento / Büyülü Rüzgar adlı dizilerin yazarı Gianfranco Manfredi; Bonelli Comics baş yazarı Moreno Burattini; Zagor ve Bonelli çizeri Marco Verni; Zig Zagor ve Zagor çizeri Marcello Toninelli; Pis İşler adlı çizgi roman albümü yazarı Diego Cajelli; Billy The Kid çizeri Riccardo Burchielli

Kendimden biliyorum; çizgi roman severler hayalleri zengin kişilerdir. 30 Ekim – 7 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlediği organizasyonlarla, ülkemizin çeşitli yerlerinden koşup gelen çok sayıdaki çizgi roman severe, bayram havasında rüyalarını süsleyen günler yaşatan 1001 Roman Yayıncılık sahibi Fuat Aktüre de kelimenin tam manası ile tam bir çizgi roman tutkunu. Zaten böyle biri olmasa, büyük yayıncıların bile aklına gelmeyen, böylesine fantastik bir organizasyonu gerçekleştiremezdi. Çünkü böyle işlere kalkışmak, kişide biraz çılgınlık ve sınırsız hayalgücü ister.

Yener Çakmak

Yayınevinde Arslan Bey ve Korkut Bey adlı çizgi roman albümlerini bastığı Ersin Burak ve Ömer Muz‘la birlikte, başta Zagor‘un Guido Nolitta (Sergio Bonelli) ile yaratıcılığını yapan usta çizer Gallieno Ferri olmak üzere sırasıyla : Volto Nascosto / Gizli Yüz ve Magico Vento / Büyülü Rüzgar adlı dizilerin yazarı Gianfranco Manfredi; Bonelli Comics baş yazarı Moreno Burattini; Zagor ve Bonelli çizeri Marco Verni; Zig Zagor ve Zagor çizeri Marcello Toninelli; Pis İşler adlı çizgi roman albümü yazarı Diego Cajelli; Billy The Kid çizeri Riccardo Burchielli; King of Darkwood Zagor müzik albümü bestecisi ve yorumcusu Graziano Romani; Edizione BD yayınevi CEO’su Marco Schiavone; Dylan Dog çizeri Angelo Stano (fotoğraftaki); İtalya’nın en büyük orijinal çizim koleksiyoncusu Giancarlo Orazi ve bayan arkadaşı Rosangela Spano; Scuola di Fumetto‘dançizer-yazar Laura Scarpa adlı konukları okurlarla buluşturması, muhteşem oldu.

Çizgi Roman Günleri’nde bu günlerin yıldızı tabii ki usta Zagor çizeri Gallieno Ferri idi. (Fotoğrafta Ferri, Yener Çakmak’ın yakın markajında) 21 Mart 1929 doğumlu 81 yaşındaki delikanlı Ferri, yoğun geçen Çizgi Roman Günleri’nde tüm ilgileri üzerinde toplayan sanatçı oldu. Bunun nedeni, ülkemizde son yıllarda İtalyan kaynaklı çizgi romanlar içinde Zagor’un bir numaralı sırada yer alması. Buna karşın ileri yaşlarda olan Ferri’nin bu organizasyona ayak uydurması. Gördüğü sınırsız ilgi karşısında şaşıran, ancak hayranlarına elinden geldiğince ilgi gösteren, imza dağıtan, fotoğraf çektiren sanatçı bu davranışı ile okurlarının kalplerini fethetti. Ferri gibi birlikte kafile halinde geldiği diğer İtalyan çizgi romancılar da çizgi roman severlerin isteklerini, hiç kimseyi kırmadan, incitmeden Akdenizli olmanın sıcaklığı ile yerine getirdiler.

Bizim çizerlerimizden Ersin Burak ve Ömer Muz da (fotoğrafta YÇ ile) bu organizasyon çerçevesinde buluştukları okurlarının imza ve birlikte fotoğraf çektirme isteklerini yerine getirdiler. Çizgi Roman Günleri, 30 Ekim 2010’da açılan TÜYAP Kitap Fuarı’nda, 1001 Roman Yayınları standında Ömer Muz‘un çizgi roman albümü Korkut Bey‘i imzalaması ile başladı. 31’inde TÜYAP’taki imza gününde Ersin Burak,çizgi roman albümü Arslan Bey‘i okurlarına imzaladı. İsteyen okurlar ve çocukları ile fotoğraflar çektirdi. Çizgi Roman Günleri başlama arifesindeyken ortaya bir sürü dedikodu atıldı. Bunların başında Zagor çizeri Gallieno Ferri‘nin 50 TL’ye (50 EURO diyenler de oldu) imza verip fotoğraf çektireceği söylentileri geliyordu. Ancak görüldü ki, ne Ferri,ne de diğerleri parayla imza atıp, fotoğraf çektirmediler.

Çizgi Roman Günleri’nde okurları çılgına çeviren günler, Gallieno Ferri ve diğer İtalyan konukların 4 Kasım 2010 gecesi İstanbul Kadıköy’de, Karga Bar‘a gelmeleri ile başladı. Konukları okurlar yanında televizyoncular ve gazeteciler karşıladı. Karga Bar’ın loş ışıklı ortamında Gallieno Ferri ve genç Zagor çizeri Marco Verni’nin önünde kuyruklar oluşturarak imza aldılar. Daha sonra 16 yıldır Türkiye’de bireysel silahsızlanma için mücadele eden Umut Vakfı yararına yapılan mini müzayedeyi, Aral Koleksiyon Dükkanı sahibi Murat Sevgikuran, irticalen yaptı. Müzayedede Ömer Muz’un, Zagor ve Çiko’yu Beyoğlu’nda tramvay önünde resmettiği illustrasyon 600 TL’ye; Gallieno Ferri’nin çizdiği Zagor deseni 360 TL’ye alıcı buldu. Umut Vakfı Müteveffa üyesi Sibel Savacı, Gallieno Ferri, Fuat Aktüre ve diğer sanatçılara Umut Vakfı’nın plaketlerini verdi.

Aseton adlı kızlardan oluşan grubun konseri sırasında TRT ile röportaj yapan Ferri, uzun bir kuyruk meydana getiren okurlarına kitap imzaladığı sırada ışıkların bir anda sönmesiyle bir şok yaşadı. Ancak ışıklar yanıp da ortaya üstünde ZAGOR 50 YAŞINDA yazılı bir pastanın çıkınca bunun bir sürprizin ön hazırlığı olduğu anlaşıldı. Kesilen pasta herkese dağıtıldı.Yanında biralar içildi.Zagor bestecisi ve yorumcusu Graziano Romani, King Of Darkwood albümünün parçalarını Zagor hayranları ile birlikte çalıp söyledi. Graziano country türü parçaları söylerken kendini müziğine öylesine kaptırdı ki, onun coşkusuna gitarı dayanamadı ve bir teli koptu.

Karga Bar’daki gece saat 1,5’da bitti. Ertesi gün Zagor hayranları Taksim, Beyoğlu D&R Kitabevi’nin en üst katında buluştu. Okurlar ve sanatçılar burada da güzel bir birliktelik yaşadı ve tanışıklıklarını ilerlettiler. Edirne’de ikamet etmekte olan Zagor filmleri oyuncusu Levent Çakır oradan sakalını kesmeden geldiği için ilk iş olarak berbere götürülerek sakalları kestirilip gençleştirildi. 1971 yılında Zagor filmlerinde oynayan Levent Çakır, o zaman 21 yaşında bir gençti. Aradan geçen yıllar onu 60 yaşına getirmişti. Ertesi gün Beylerbeyi’ndeki otelde İtalyan sanatçılarla kahvaltı yapan Levent Çakır, onlarla birlikte TÜYAP Kitap Fuarı’na geldi.TÜYAP’ta onları,bir kısmı Zagor tişörtleri giymiş, her yaştan Zagorcu karşıladı.

6 Kasım günü,bol bol imza atılıp, fotoğraf çekildi. Zagor filmleri aktörümüz Levent Çakır ve Gallieno Ferri de birçok okuru gibi Zagor tişörtü giydi ve ellerine Baltalı İlah’ın baltasını alıp hayranlarına pozlar verdi. Fuarın INTEREXPO Salonu’nda panel yapıldı. 7 Kasım günü ise TÜYAP’ın kapanış günü oldu.

Organizasyonda acemilikten kaynaklanan bir çok aksaklık oldu ama ortam o kadar güzeldi ki, yazar-çizerlerle buluşmanın sarhoşluğunu yaşayan okurlar geçen günler içinde adeta rüyalarını yaşadılar. Onlara bu güzellikleri yaşatan Fuat Aktüre ise mümkün olduğunca ortalıkta gözükmedi. Gönüllerde taht kuran gizli kahraman olmayı yeğledi.

İlginizi çekebilir...

Vizyon

Alex Garland bize, çok da olası görünmeyen bir iç savaş filmi sunarken aslında zeminini sağlam bir temele oturtuyor.

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et