BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Orbital albümü 1996 yılında yapılmış olmasına rağmen kulağa hala eski gelmeyen bir sounda sahip olduğunu düşünüyorum. Elektronik müziğe yön veren Orbital'ın en sevdiğim albümüdür de ayrıca o yüzden zamanının ilerisindeki bu albümü başka bir yerlere koyarım. Albümde benim için en özel şarkılar "P.E.T.R.O.L." ve The Box'tır.

Müzik

Eskimeyen bir albüm: In Sides – Orbital

Orbital albümü 1996 yılında yapılmış olmasına rağmen kulağa hala eski gelmeyen bir sounda sahip olduğunu düşünüyorum. Elektronik müziğe yön veren Orbital’ın en sevdiğim albümüdür de ayrıca o yüzden zamanının ilerisindeki bu albümü başka bir yerlere koyarım. Albümde benim için en özel şarkılar “P.E.T.R.O.L.” ve The Box’tır.

insides pt1

Çok farklı zamanlarda, çeşitli yolculuklarıma eşlik etmiş bir albümdür In Sides. Gece yolculuklarını sevdiğim için İstanbul, İzmir ve Bodrum arasında otobüs kullanırdım ve yaptığım yolculuklarda en fazla yanımda bulundurduğum albümdü. MP3 çalarlardan önce yolculuk için karışık kasetler ve daha sonrasında da cdler hazırlamaya başlamıştım. Çok az albüm bir bütün olarak yolculuklarıma katılmışlardır onlardan birisi de Orbital‘ın 4. albümü In Sides albümüdür.

utku-uluerUtku Uluer

Orbital albümü 1996 yılında yapılmış olmasına rağmen kulağa hala eski gelmeyen bir sounda sahip olduğunu düşünüyorum. Elektronik müziğe yön veren Orbital‘ın en sevdiğim albümüdür de ayrıca o yüzden zamanının ilerisindeki bu albümü başka bir yerlere koyarım. Albümde benim için en özel şarkılar  “P.E.T.R.O.L.” ve The Box‘tır.

P.E.T.R.O.L. şarkısı kuşkusuz doksanlı yıllarında en enerjik dans şarkılarından birisiydi. Gerilimi ve enerjiyi içinde bulunduran şarkı Wipeout oyunun müziği olarakta oldukça popüler idi. Şarkıda kullanılan sesler hala güncelliğini koruyor.

the box sàngle

4 farklı versiyonda The Box’a sahip single’ın kapağı

The Box’ın ise pek çok farklı versiyonlarının ele alıp albümden ayrı bir yere koymakta mümkündür. Biri daha ambient diğeri daha yüksek ritme sahip 2 bölüme ayrılmış The Box, piyasaya çıkan özel baskısında çok daha farklı bir formatta yer almıştır. Yıllar önce kendime The Box isimli bir albüm yaratmıştım ve buna The Box‘ın bütün versiyonlarını eklediğimde 45 dakikanın üzerinde bir süre ortaya çıkmıştı o yüzden The Box için albüm içinde albüm demek doğrudur. Zaten grubunda In Sides/ The Box ismiyle bir seti de mevcut. A yüzü Insides b yüzü ise toplamda 27 dakika süren 4 farklı The Box versiyonlarına sahip. Bu dört  versiyonda son şarkı farklı olarak vokalli bir şekilde düzenlenmiş. Bu versiyonda vokalleri de Grant Fulton ve Alison Goldfrapp yapıyor. Alison Goldfrapp‘ın albümde çeşitli şarkılara sesi ile katkıda bulunduğunu belirtmekte yarar var. Ancak The Box‘taki bu versiyonda şarkıyı söylüyor.

Normalde 8 şarkı olan albümün 2 cdlik versiyonunda çok farklı bir 28 dakikalık bir The Box daha mevcuttur ki ayrı box set olan piyasaya sürülen The Box versiyonlarının birleştirilmiş halidir.

The Saint filminin müziğini yeniden yorumlayan Orbital bu şarkıyı farklı basımlarda albüme 9. veya 10. şarkı olarak eklemiş. Oldukça ticari bir karar olduğu aşikar ve açıkcası The Saint‘i çok sevmeme rağmen albümün bütünlüğü bozduğunu düşünüyorum. The Saint dışında dışarıdan gazel okuyan bir diğer şarkı ise The Sinner.

insides pt2

Benim için önemli bir yol albümü olan Insides’ın özellikle güneşin yeni doğduğu anlardan iyi gittiğini söylemeliyim. 10 küsür dakika süren açılış şarkısı The Girl with the Sun in Her Head, bütün kayıtları Greenpeace tarafından sağlanan bir güneş panelinden elde edilen elektirk ile kaydedilmiştir. Güneş enerjini içindiren bu şarkının güneşin yeni doğunun enerjini ilettiğini söylemek hatalı olmaz. Sizi güne hazırlayan, dinginlikten daha hareketli ritimlere doğru şekillenen bir şarkıdır. Bu pozitif şarkıdan sonra albümün en dinamik şarkısı “P.E.T.R.O.L.” gelir siz artık yeni başlayan güne hazır bir hale getirir. Eğer yola çıkmak için hazırlanıyorsanız “P.E.T.R.O.L.” bu iş için ideal bir şarkı. Ardından sakin bir şekilde yürüyüşe çıkmak için The Box ile başlayan ve Out There Somewhere? ile sonlanan bir bütünü oluşturuyor albüm.

insides japanese

In Sıdes albümünün 97 Japonya baskısının kapağı

Aradaki Dŵr Budr ve Adnan’s şarkıları da albüm bütünlüğü içinde yer alan tamamlayıcı unsurlar. Ancak nedense Dŵr Budr şarkısını albümle birlikte dinlemek dışında pek dinleyemem. Oysa Adnan’s‘a şarkısı farklı bir şarkıdır özellikel Gökhan Kırdar‘ın Trip albümünde “Adnan’s“taki davullardan çok etkilendiğini düşünürüm. Albümünde benim için 3. önemli şarkısıdır. Adnan’s şarkısının kısa versiyonu ’95 yılında savaşta zarar gören çocuklar için yardım amaçlı basılan The Help albümünde de yer alır.

Out There Somewhere? ise albümü sonlandıran iki kısma ayrılmış bir başka güzel şarkıdır. The Box’ın gibi daha hareketli kısmı ikinci bölümdedir. Albümde “P.E.T.R.O.L.” şarkısından sonra dans edilebilecek ikinci şarkı olarak Out There Somewhere (Part 2)’yi görürüm.  Öte yandan 70lerin progresif rock grupları gibi uzun süreli şarkılara sahip bu albüm için de oldukça toparlayıcı bir şarkıdır.

CD çalar ve mp3 çalara döndüğüm yıllarda elime 2 cdlik versiyonu geçtiği için albümün şarkı içeriği benim için daha farklılaştı. Alison Goldfrapp‘ın vokallerinde olduğu Sad But New albümde ek olarak beğendiğim bir başka şarkı oldu. Ayrıca 2. diskteki 28 dakikalık The Box versiyonundan yukarıda bahsetmiştim. Ancak işler burada karışıyor çünkü In Sides albümünün daha sonra The Saint, Satan ve The Sinner gibi şarkıları 2. diske eklendiği başka bir versiyonu daha çıktı. Sad But New, Times Fly ve The Tranquilizer gibi şarkıların yer aldığı Amerika baskısındaki 2. cd’deki şarkıların listesi arka kapakta yazılmamış. Bu kopyadan sadece 30bin basılmış ancak artık nadir bulunan bir kopya.

Ana albüm 1. diskteki 8 şarkıdan oluşan bir yapıt olarak ele almalıyız. Ancak 2. diskler farklı farklı piyasaya sürülmüş. Onları da sizin için derledim:

1. Farklı sürüm (’97 Amerikan baskısı)
1. Times Fly (Slow) 7:58
2. Sad But New 7:29
3. Times Fly (Fast)7:53
4. The Tranquilizer 6:27
5. The Box 28:11

2. Farklı sürüm (’97 Avrupa baskısı)
1. Satan (Industry Standard)
2. Satan (Live in New York City)
3. The Saint
4. The Sinner
5. Halcyon (Live)

3. farklı sürüm (’97 Japonya baskısı)
1. The Saint
2. The Sinner
3. Satan (Recorded Live At The Irvine Plaza, New York)
4. Chime (Recorded Live At The V96 Festival, Chelmsford)
5. Impact (Recorded Live At The V96 Festival, Chelmsford)

insides

İlginizi çekebilir...

Vizyon

Alex Garland bize, çok da olası görünmeyen bir iç savaş filmi sunarken aslında zeminini sağlam bir temele oturtuyor.

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et