BİZİ TAKİP ET...

Sitede ara...

Arslan Kaynardağ’ın Ramazan Gökalp Arkın ile yaptığı söyleşiden, tanıyanların onu tariflerinden ve az da olsa belge ile fotoğraflardan oluşan Eğitim ve Yayın işte bu sırrı keşfetmenizi sağlıyor.

Ege Görgün

Çöpçüler Kralı yayıncılığın kutsal kitabını sunar: Eğitim ve Yayın (Arslan Kaynardağ)

Arslan Kaynardağ’ın Ramazan Gökalp Arkın ile yaptığı söyleşiden, tanıyanların onu tariflerinden ve az da olsa belge ile fotoğraflardan oluşan Eğitim ve Yayın işte bu sırrı keşfetmenizi sağlıyor.

ana-kitapramazan-g-arkin

Gazetelerin ansiklopedi savaşlarından çok önceleri, 60’larda, 70’lerde ansiklopediler çok daha güzeldi Türkiye’de. Ansiklopedi ve ansiklopedik öğrenci kitapları denince akla gelen ilk yayınevi Ramazan G. Arkın’ın kurduğu Arkın Yayınevi idi. Dönemin çocukları okuyarak öğrenmenin bir keyif olabileceğini bu yayınevinden çıkan kitaplarla yaşamışlardı. Arkın yayınevi sayesinde genel kültür seviyesi yüksek kuşaklar yetiştiğini, o kuşakların o ilk ansiklopedilerini hiç unutmadığını söylesek hiç de abartmış olmayız. Bu başarılı yayıncılığın sırrı ise yayınevinin kurucusu Ramazan G. Arkın’ın hayatında ve görüşlerinde saklı.

sisko-ninja Ege Görgün (Landlord)

arkin-ornekArslan Kaynardağ’ın Ramazan Gökalp Arkın ile yaptığı söyleşiden, tanıyanların onu tariflerinden ve az da olsa belge ile fotoğraflardan oluşan Eğitim ve Yayın işte bu sırrı keşfetmenizi sağlıyor.

Ramazan G. Arkın’ın adeta Türkiye’nin sosyal ve kültürel yakın tarihini özetleyen ilginç bir hayatı var ve rastlantıların yolunu Zekeriya-Sabiha Sertel, Nazım Hikmet, Rıza Tevfik ve İsmail Hakkı Tonguç gibi isimlerle kesiştirmesi, bu hayatı daha da ilginç kılıyor. (Kitabın bendeki kopyası Arkın tarafından Serteller’in kızı Yıldız Sertel’e imzalanmış. Serteller kendisine de bir anlamda ebeveynlik yaptığı için Yıldız Sertel’i küçük kızkardeşi olarak görüyor Arkın.)

Arkın Kitabevi’nden 1985 yılında çıkan Eğitim ve Yayın, yayıncılığın ne kadar sorumluluk istediğini ve yayıncıların bu işi ticari bir teşebbüsten çok vatanı, milleti daha ileri seviyeye taşıyacak bir araç olarak görmesi gerektiğini atırlatması açısından da çok kıymetli bir eser. Her yayıncı Ramazan G. Arkın’ın anılarını kutsal bir kitabı okurmuş gibi okumalı.

Ramazan Gökalp ARKIN kimdir?

1914 yılında Malatya’da doğan Arkın öğretmenlik, İlköğretim müfettişliği ve Van Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. 1949’da bir yayınevinde yayımcılığa başladı. ramazan-g-arkin1957’de Arkın Kitapevi’ni, 1961’de Arkın Ofset Basımevi’ni kurdu. Çocuk ve okul kitapları, ansiklopedi, sözlük, atlas ve çocuk edebiyatıyla ilgili yapıtların yayımına ağırlık verdi. Cumhuriyet Ansiklopedisi (11 Cilt), Gökkuşağı Ansiklopedisi (8 cilt), Sağlık Ansiklopedisi (8 cilt), Bilim Dünyası (3 cilt), 20.Yüzyıl Tarihi’ni (2 cilt) yayınladı. Ayrıca her yıl Arkın Çocuk Edebiyatı Ödülleri adıyla masal, oyun ve şiir yarışmaları düzenledi. Şiir, öykü, oyun ve şarkı sözü de yazan Arkın’ın bir çok yapıtı yayınlandı. Rıza Tevfik, Hayatı ve Şiirleri adlı bir de incelemesi bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir...

MUBI

Yönetmen Atıf Yılmaz, senaryo Ümit Ünal, oyuncular Mazhar Alanson ve Ali Poyrazoğlu desek herhalde Arkadaşım Şeytan’a dikkat çekmeye yeter. Türk sinemasının fantastik öğelerle süslü...

Advertisement

tersninja.com (2008-2022)

  • Bizi takip et